Acasă, la teatru

lorgean theatre a apărut în 2008, în garsoniera lui Jean-Lorin Sterian, și a devenit rapid un reper original în cultura underground a Bucureștiului. În cinci ani, aproape 1000 de oameni au trecut pragul apartamentului situat lângă parcul Cișmigiu participând la workshop-uri, vizionări și nenumărate spectacole de teatru și dans contemporan. Mediatizarea (articole în presă, bloguri, prezență în două documentare despre teatrul independent) a adus în cei 32 m2 un număr tot mai mare de doritori să aibă o experiență artistică inedită.

Dacă la început piesele prezentate erau adaptări pentru spațiul domestic, în ultimii ani artiștii au început să creeze direct pentru scena casnică. Între timp, a mai apărut un teatru de sufragerie, iar unii dintre spectatori și-au dorit să devină la rândul lor gazde pentru spectacolele produse de lorgean theatre și nu numai. În 2012, în cadrul Festivalului de teatru independent din Sibiu, o întreagă secțiune de festival s-a desfășurat într-o casă. În același an, am inițiat campania Se joacă cu casa deschisă prin care cultura de casă s-a răspândit în tot mai multe apartamente din București și în alte orașe.

Apartamentul a început să fie luat în serios ca spațiu alternativ de performare, oferind un spațiu puternic personalizat, total opus black-box-ului din teatru și dans contemporan, cât și scenei tradiționale. Noi l-am numit domestic box, iar activitatea pe care o generează: home made culture. Home made culture este o întâlnire aparte între spațiul familiar, domestic și actul artistic, din care toți participanții, gazdele, actorii, oaspeții-spectatori își oferă unii altora o experienta memorabilă. HomeFest este continuarea firească a celor cinci ani de existență lorgean theatre, fiind primul festival de apartament din România. Și poate că a venit momentul să mai renunțăm la timpul petrecut în fața calculatorului și să încercăm mai des să ne deschidem ușile pentru ceilalți.

Advertisements

About HomeFest 2017

Festival de cultură domestică

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: