Acasă, la teatru

lorgean theatre a apărut în 2008, în garsoniera lui Jean-Lorin Sterian, și a devenit rapid un reper original în cultura underground a Bucureștiului. În cinci ani, aproape 1000 de oameni au trecut pragul apartamentului situat lângă parcul Cișmigiu participând la workshop-uri, vizionări și nenumărate spectacole de teatru și dans contemporan. Mediatizarea (articole în presă, bloguri, prezență în două documentare despre teatrul independent) a adus în cei 32 m2 un număr tot mai mare de doritori să aibă o experiență artistică inedită.

Dacă la început piesele prezentate erau adaptări pentru spațiul domestic, în ultimii ani artiștii au început să creeze direct pentru scena casnică. Între timp, a mai apărut un teatru de sufragerie, iar unii dintre spectatori și-au dorit să devină la rândul lor gazde pentru spectacolele produse de lorgean theatre și nu numai. În 2012, în cadrul Festivalului de teatru independent din Sibiu, o întreagă secțiune de festival s-a desfășurat într-o casă. În același an, am inițiat campania Se joacă cu casa deschisă prin care cultura de casă s-a răspândit în tot mai multe apartamente din București și în alte orașe.

Apartamentul a început să fie luat în serios ca spațiu alternativ de performare, oferind un spațiu puternic personalizat, total opus black-box-ului din teatru și dans contemporan, cât și scenei tradiționale. Noi l-am numit domestic box, iar activitatea pe care o generează: home made culture. Home made culture este o întâlnire aparte între spațiul familiar, domestic și actul artistic, din care toți participanții, gazdele, actorii, oaspeții-spectatori își oferă unii altora o experienta memorabilă. HomeFest este continuarea firească a celor cinci ani de existență lorgean theatre, fiind primul festival de apartament din România. Și poate că a venit momentul să mai renunțăm la timpul petrecut în fața calculatorului și să încercăm mai des să ne deschidem ușile pentru ceilalți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: